fssuomi.net

Parhaat lento, ajopelit- ja nettipelit

No Man’s Sky

 

”No Man’s Sky” on indie-pelistudio Hello Gamesin odotettu seikkailu-selviytymispeli. Se julkaistaan 2016 kesäkuussa, mutta on aiheuttanut jo paljon kohinaa pelikoskissa. Tämä visuaalisesti uskomattoman kaunis seikkailupeli on vienyt avoimen pelimaailman astetta pidemmälle: Pelaaja pääsee seikkailemaan avoimeen universumiin, jossa on yli 18 triljoonaa planeettaa. Useilla planeetoista on yksilöity eläin- ja kasvikanta. Seikkailemalla ja tutkimalla pelaaja saa tietoa planeetoista, joita he voivat lisätä maailmanlaajuiseen tietokantaan Atlakseen, joka jaetaan muiden pelaajien kanssa.

Pelaaja voi parannella hahmoaan erilaisilla varusteilla ja avaruusaluksilla. Aluksen ominaisuudet määrittävät minne asti aluksella on mahdollista päästä. Eri aluksilla pääsee syvemmälle galaksiin kuin toisilla. Pelaaja voi tehdä planeetalle muutoksia tai tuhoaa esimerkiksi sen eläinkantaa. Nämä ominaisuudet kuitenkin poistuvat kyseisen pelaajan mukana ja seuraavan saapuessa planeetalle se on yhtä koskematon kuin edellisen eläjän saapuessa.

Tämä deterministinen avoin universumi on luotu deterministisen algoritmin mukaan. Algoritmi tarkoittaa yksityiskohtaista koodia, jolla prosessi suoritetaan. Deterministinen algoritmi tarkoittaa tiettyä algoritmia, joka aina tuottaa saman ulosannin tietystä syötteestä. Universumin syy-seurausketjut määrittävät siis kaikkia tapahtumia.

Peli on visuaalisesti todella näyttävä ja planeetoiden kasvi- sekä eläinkunnat ovat toinen toistaan kiehtovampia. Pelin ennakkoarvosteluja katsellessa tekisi mieli päästä pelaamaan jo pelkästään pelimaailman esteettisyyden vuoksi. Nimen filosofisia taustoja on myös mielenkiintoista pohtia.

Kauneuden ja avaruuden tutkimusmatkailu kuulostaa utopistiselta unelmalta, mutta ”No Man’s Sky” tuo sen askeleen lähemmäksi meitä. Osa pelin odottajista haaveilee jo Oculus Rift -ominaisuudesta.

Next post »